Vijvers

Wilt u een vijver? Water in uw tuin maakt uw tuin visueel groter. De vijver staat vooral de laatste jaren in het middelpunt van de belangstelling bij het ontwerpen van tuinen. De geschiktste situering van vijvers: zichtbaar vanuit de huiskamer en (of) dicht bij een zitgelegenheid in de tuin. De vijver mag niet in de schaduw liggen.

Ten eerste gaat er van helder water, vissen en de planten waaronder o.a. waterlelies en zuurstofplanten een enorme aantrekkingskracht uit. In een kleine tuin kan ook een vijver worden opgenomen zonder dat dit het tuinontwerp aantast. Een goede vervanger voor het grasveld is natuurlijk een vijver. Een mooie natuurlijke vijver eist wel het nodige onderhoud. Het geeft zeker veel voldoening wanneer uw inspanning is beloond met een sprankelende vijver.

Heldere waterpartij

Het ligt voor de hand dat wanneer een vijver aangelegd wordt er gestreefd moet worden naar een heldere waterpartij met een weelderige plantengroei. Hierdoor is de vijver biologisch zuiver waarin de vissen gezond kunnen leven. Ervaring en de nodige expertise heeft Hiddema Hoveniers om dit voor u te kunnen realiseren.

De beste periode om een vijver aan te leggen is het najaar. Het bodemmateriaal en het nieuwe water geeft dan in verband met de tanende zon weinig algenvorming. Het watermilieu heeft dan meer de gelegenheid om een biologisch bacterieel evenwicht op te bouwen. Wordt een vijver in het voorjaar aangelegd dan zal er meestal meer algenvorming ontstaan.


Beste plek voor uw vijver

De plaats in de tuin is erg van invloed op het biologisch evenwicht in de vijver.
Dit biologisch evenwicht is nodig om vissen en waterplanten zo optimaal mogelijk te laten gedijen. Plaats uw vijver bij voorkeur op een lichte plaats (waarbij één zijde gerust wat in de schaduw mag liggen) en liever niet onder een bladverliezende boom, want bladeren en uitwerpselen veroorzaken algengroei en vervuiling. Zuurstofplanten hebben veel licht nodig terwijl waterlelies echte zonaanbidders zijn. Verder is het aan te bevelen dat u vanuit de tuin en ook vanuit de woonkamer een goed zicht op de vijver heeft. De vijver is dan in goede harmonie met de tuin en uw woning.

De vijver van vijverfolie

Hiddema Hoveniers werkt met vijverfolie. Door de druk van het water blijft de folie op haar plaats. Deze folie bevat geen giftige stoffen die schadelijk zijn voor vissen of planten.

Een vijver moet tenminste 80 cm diep zijn om uw vissen en waterplanten een goede overwinteringsplaats te bieden. Nadat de gewenste vorm is uitgegraven, worden de wanden stevig aangeklopt en verwijderen we scherpe voorwerpen als takjes, stenen e.d. Dan wordt de vijverfolie er in gelegd. De wanden mogen niet steiler zijn dan 45 graden. De randen kunnen afgewerkt worden met sierstengels, flagstones, keien of geprofileerd hout gecombineerd met kruipende vaste planten.


Offerte aanvragen

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Stuur ons dan een berichtje! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.